Ušetřete na dopravném!

Není nic jednoduššího!
Nechte si posílat zásilky službou Zásilkovna.cz a ušetřete tak hromadu peněz a času, nesmyslně stráveného u přepážek na poště.

Doprava zásilky je touto cestou až 4x levnější než standartní doprava zásilky poštou.

Jak to funguje? Mrkněte sem.



Recepty ze sóji
Základní úprava sójových extrudátů

Sójové plátky, kostky, nudličky, granulát, je nutno před samotnou úpravou povařit. Aby byla chuť co nejlepší a sója co nejstravitelnější (je to přeci jen luštěnina…), vaříme vždy surovinu po dobu 30 minut. Je velmi vhodné vařit sóju v ochucené vodě, která předá během varu chuť dovnitř až do jádra suroviny. Doporučujeme si připravit vývar, který můžete zakoupit na našem e-shopu, je bez glutamátu a skvěle sóju ochutí. Po uvaření vodu slejeme a přebytečnou vodu vymačkáme. Máme hotovo a můžeme se směle vrhnout na některý ze skvělých receptů :-).

 

Sekaná bez výčitek

Když jsem zkoušel, jak se vypořádat s tímto receptem, docela jsem se pobavil. Do samotného konce vlastně vůbec netušíte, co nakonec upečete, o to větší je pak překvapení, jak vynikající a lehká tato bezmasá sekaná je. Určitě tento recept vyzkoušejte, patří k mým nejoblíbenějším.

Suroviny

  • 200g sójového granulátu Ekoprodukt
  • 1 kostka uzeného tofu
  • 1 velká cibule
  • 7 stroužků česneku
  • čubrica (směs koření)
  • sůl
  • pepř
  • 6 vajec
  • strouhanka
  • pažitka
  • rostlinný olej

Postup

Sójový granulát uvaříme dle základního postupu. Cibuli nakrájíme najemno (opravdu co nejvíc najemno) a v hrnci na rozehřátém oleji osmahneme. Jakmile cibulka začíná zlátnout, přidáme k ní najemno nakrájený česnek a osmahneme už jen lehce. Mezitím si uzené tofu nastrouháme. Sójový granulát, osmaženou cibulku s česnekem a nastrouhané tofu dáme spolu do mísy a pěkně promícháme. Do směsi rozbijeme vejce, přidáme koření, nasekanou pažitku a sůl. Přisypeme strouhanku a přichází ruční práce. Pořádně vše prohněteme a přidáme tolik strouhanky, abychom ze směsi utvořili kouli, která se nebude rozpadat. A přichází na řadu vaše fantazie. Můžete vytvořit bochánky, válečky nebo vše upéct například v srnčím hřbetu. Pečeme tedy nejlépe na plechu na pečícím papíře (nebo ve vymazané formě) na 220°C zhruba půl hodiny zakryté alobalem. Po půl hodince alobal sundáme a koukáme, jak zlátne kůrka. Jakmile je sekaná dostatečně zlatá, šup s ní ven z trouby. Hlavně počkejte, až sekaná pořádně vychladne, jinak se bude rozpadat.

Tip

Na chlebě s hořčicí je sekaná absolutně dokonalá! :-) Čubrica je původem Bulharská směs koření, u nás se používá hojně při grilování a do sekané neznám nic lepšího. Dobrou chuť!

Fotka hotového jídla

 


 

Sójová Indie

Toto výrazné jídlo vychází z tradičního indického receptu a osloví příznivce exotiky, milovníky koření a krásné vůně dálek. Příprava je opět velmi jednoduchá a naším návodem se nemusíte ničeho bát :).

Suroviny

  • 1 balení sojových kostek
  • 1 kl kurkumy mleté
  • 1kl mletého koriandru
  • 1 kl celého římského kmínu
  • 1 kl mletého zázvoru
  • 1kl mletého chilli
  • 1 kl hořčičného semínka
  • Slunečnicový olej
  • 2 papriky bílé
  • 1 mrkev
  • 1 – 2 brambory
  • 250 g červené čočky
  • Sůl

Postup

Připravte si hrnec, zeleninu a brambory si nakrájejte na malé kostky, všechno koření dohromady smíchejte do misky, bude třeba pracovat rychle. Do hrnce nalijte zhruba 1 dcl oleje, stačí jen zaplavit dno. Olej rozpalte. Jakmile je olej dostatečně rozehřátý, všechno koření rychle vsypte do oleje a zakryjte poklicí. Semínka hořčice začnou „popkornovat“, tak ať to nemáte po celé kuchyni. Celou místností se rozprostře úžasná vůně koření, ale nenechte se jí příliš unést a po chvilce, kdy kmín ztmavne, přidejte zeleninu a brambory a vše pěkně orestujte spolu s kořením. Je třeba celou směs pořádně míchat aby se nepřipálila. Po asi 2 minutách zalijte vodou (asi 0,5 litru) a zamíchejte. Zasypte červenou čočkou a dejte dusit po dobu asi 15 až 20 minut. Je-li třeba, přilijte ještě vodu, ale pozor, ať nemáte z jídla polévku. A to je všechno :).  Jako přílohu si dejte rýži nebo postačí čerstvé pečivo. Dobrou chuť.

Fotka hotového jídla

 


 

Svíčková bez svíčkové

Tento recept je vynikající na nedělní oběd. Přeci jen trošku to trvá, ale stojí to za to. Když máte rádi dobré jídlo, na této netradiční svíčkové si pochutnáte. Udělá vám doma pěknou sváteční atmosféru a kravičky vesele běhají dál po louce.

Suroviny

  • 2 menší cibule
  • 4 bobkové listy
  • 100g celeru
  • sůl
  • 100g petržele
  • rostlinný olej
  • cukr
  • 10 kuliček celého černého pepře
  • 250g mrkve
  • 2 lžíce octa
  • 7 kuliček nového koření
  • 1 balíček sójových plátků Ekoprodukt
  • 500ml sójového mléka (může být i kravské)
  • Bujón Ekoprodukt

Postup

Sójové plátky připravíme podle základního receptu. Zeleninu očistíme a nastrouháme nahrubo. V hrnci si rozehřejeme olej a připravenou zeleninu osmahneme. Přidáme nové koření, bobkový list a pepř. Sójové plátky přidáme k zelenině a zalijeme trochou vody s jednou polévkovou lžící bujónu. Okyselíme octem. Celé asi 20 minut povaříme. Pak sójové plátky vyndáme ven a mixérem vše důkladně rozmixujeme. Vznikne nám kaše, kterou si dochutíme cukrem, octem, solí dle chuti a mlékem (sójovým) naředíme na hustotu omáčky. Jakmile jsme spokojeni, vložíme zpět sójové plátky a vše spolu ještě 5 minut povaříme. A máme hotovo.

Tip

Pokud si svíčkovou uvaříte předem a necháte v lednici uležet 1 až 2 dny, bude ještě lepší. Nebojte se, je to jednoduché a moc dobré :-). Dobrou chuť.

Fotka hotového jídla

 


 

Vegetariánské Chilli Con Carne

Jeden z nejrychlejších receptů na přípravu a opravdu není náročný. Také je to jeden z mála receptů, kdy nevaříte sóju předem, ale až při samotné přípravě. Prostě jen mícháte vše hlava nehlava. A nebojte se chilli, rozpalte to pořádně. :-)

Suroviny

  • 1 balení sójového granulátu Ekoprodukt
  • 1 konzerva fazolí (můžete si vybrat jaké máte rádi)
  • 3 střední cibule
  • ½ pórku
  • 1 konzerva loupaných rajčat
  • 5 stroužků česneku
  • 4 hřebíčky
  • 4 polévkové lžíce mleté papriky sladké
  • Sladká chilli omáčka Ekoprodukt

Postup

V hrnci na oleji osmahneme dozlatova najemno nakrájenou cibuli. Přidáme mletou papriku, ale pozor, mícháme jen chviličku, aby zavoněla, ale nezhořkla. Poté přidáme fazole i s nálevem, hřebíček a uvedeme k varu. Pokud se připaluje, podlijeme trochou vody. Následně přidáváme rajčata z plechovky, pórek nakrájený na kolečka, plátky česneku a chilli omáčku. Všechno pořádně promícháme a zasypeme suchým granulátem. Granulát si bude brát dost vody, tak se nebojte podlévat, ale pozor ať nevaříte polévku! Podle chuti osolíme, osladíme a přidáme oregano. Povaříme spolu asi 10 minut a máme hotovo. Opravdu jednoduchý a rychlý recept. Zvládne ho každý! :-)

Tip

Nejlepší přílohou je čerstvý voňavý chléb.

Fotka hotového jídla